کتاب تفسیر مقیاس هوشی استنفورد بینه
کتاب تفسیر مقیاس هوشی استنفورد بینه اولین کتاب تفسیر آزمون هوشی استنفورد بینه است که توسط دکتر علی آگاهی و فرشته اسعدی در ایران چاپ شده است. آزمون هوش استنفورد بینه – نسخه پنجم یکی از قوی ترین ابزارها در حیطه ی سنجش و ارزیابی توانمندی های شناختی است.
این آزمون در ایران توسط دکتر علی آگاهی و فرشته اسعدی تفسیر شده است. یکی از ویژگی های مهمی که یک آزمون معتبر جهانی باید داشته باشد این است که بتواند به روزسانی گردد و با استفاده از یافته های جدید علمی، پژوهش ها و نظریه ها قدرت تشخیصی و تفسیری خود را بالا ببرد.
گاها دیده شده که تهیه نسخه جدید یک آزمون چه بسا سالها به طول انجامیده اما در نهایت با یک خروجی خوب گره از بسیاری از مسایل پیش رو باز کرده است که با این مهم به نوعی جبران صرف زمان زیاد و هزینه گزاف را می کند. نسخه پنجم مقیاس هوشی استنفورد بینه (SB5)پس از یک پروسه بازبینی ۷ ساله از روش ها، معیارها و ویژگی های پیشرفته منتشر شد. بررسی های اولیه ی SB5 و پذیرش آن از سوی کاربران نشان می دهد که SB5 در بسیاری از حیطه ها موفق بوده است.
در SB5 آزمون گیرندگان با دو خرده آزمون مسیریابی شروع به گرفتن آزمون می کننداین دو خرده آزمون عبارتند از: سری اشیاء/ماتریس ها (غیرکلامی) و واژگان (کلامی). در هر آزمون مسیریابی، نمرات خام که از برآورد توانایی آزمون دهنده در حوزه های کلامی و غیره کلامی بدست می آیند برای ارزشیابی توانایی کارکردی او بکار برده می شوند. جدول های رهنمون به آزمون گیرنده نشان می دهند که کدام سطوح کارکردی مقیاس های کلامی و غیره کلامی (در دامنه آسان تا سخت، از سطح ۱ تا ۶) برای ادامه آزمون برای آزمون دهندگان مناسب هستند.
با گنجاندن آزمون مسیریابی غیرکلامی در ویرایش جدید و اختصاص دادن نیمی از کل آن به حوزه غیرکلامی، ویژگی های عالی برای گرفتن آزمون از افرادی که فارسی (یا هر زبان دیگری که در یک کشور زبان رسمی تلقی می گردد) آنها محدود است یا در برقراری ارتباط دچار مشکل می شوند فراهم می شود.
در بخش غیرکلامی SB5 نیاز به حوزه زبانی کم می باشد، یعنی حداقل زبان ادراکی و حداکثر پاسخ های غیرکلامی توسط آزمون دهنده (اشاره کردن، جابجایی قطعات، و غیره)تولید می گردد. همچنین با انجام خرده آزمون های مسیریابی ( سری اشیاء/ماتریس ها (غیرکلامی) و واژگان (کلامی)). در مدت زمان کوتاهی برآوردهای خیلی دقیقی از توانایی شناختی فراهم می سازند.
بنابراین، SB5 یک مجموعه آزمون با دامنه گسترده است که بطور جداگانه اجرا می شوند. معیارها برای ۲ تا +۸۵ سال در نظر گرفته شده اند و خرده آزمون ها شامل پنج عامل شناختی در هر دو حوزه کلامی و غیرکلامی می شوند: استدلال سیال، معلومات (توانایی متبلور)، استدلال کمّی، پردازش دیداری-فضایی، و حافظه فعال. مهم تر آنکه، SB5 اولین مجموعه آزمون هوش است که شامل پنج عامل شناختی در هر دو حوزه کلامی و غیرکلامی است. پنج خرده آزمون غیرکلامی و پنج خرده آزمون کلامی هر کدام از این عوامل را اندازه گیری می کنند.
ویژگی های جدید زیادی به ویژگی های قبلی SB5 اضافه شده اند. بسیاری از این ویژگی های جدید برای ارزشیابی کودکان پیش دبستانی، افراد با عقب ماندگی ذهنی، و افراد با استعدادهای درخشان طراحی شده اند. علاوه بر این، برای این که آزمون گیری و نمره دهی برای آزمون گیرندگان آسان باشد، ویژگی های لازم به آن افزوده شده است.
کتاب پیش رو حاصل ترجمه ی کتاب ضروریات آزمون sb5 تالیف روید و بارام می باشد. در تمامی فصول کتاب افزوده هایی از دکتر علی آگاهی و فرشته اسعدی قرارداده شد است.